Снимка: БГНЕСВ предаването Хоризонт за вас проф. Дуранкев отбеляза, че инфлацията

...
Снимка: БГНЕСВ предаването Хоризонт за вас проф. Дуранкев отбеляза, че инфлацията
Коментари Харесай

Проф. Дуранкев: Мечтата за влизане в еврозоната на 1 януари 2025 г. няма да се случи. Асен Василев е с вързани ръце и крака от сглобката

Снимка: БГНЕС

В предаването " Хоризонт за вас " проф. Дуранкев означи, че инфлацията в България пада по-бавно от тази в еврозоната. Според него  " фантазията за влизане в еврозоната на 1 януари 2025 година " няма да се случи вероятно поради високото равнище на инфлацията.   " Ледените ветрове и по тази линия са доста мощни ", сподели той. Икономистът изрече мнение обаче, че това не е толкоз съдбовно. По думите му проблемите са другаде – да се понижи дефицитът в идващите години, да се усилват приходите по-бързо, както и да се усилва икономическият напредък.

" Очевидно е, че сега Асен Василев е с вързани ръце и крайници от сглобката ". Това съобщи пред БНР макроикономистът проф. Боян Дуранкев – учител в УНСС, в коментар за бюджета за идната година.  " Той не може да направи нищо повече от това, което е сега – да промени данъчната политика. Но може да предложи някои дребни промени, с цел да усили събираемостта на налозите ", счита той. 

Според него засега никой не предлага съществени промени и преход към европейски вид фискална и данъчна политика. По думите му с цел да се изпълни бюджетът и нещата в България да вървят по-добре, първо би трябвало да преминем към европейски вид на преразпределение на брутния артикул. Освен това той означи и данъчното облагане – прогресивно данъчно облагане в множеството страни на Европейски Съюз и ниският плосък налог върху физическите лица и корпорациите в България. 

" Не е позволено на настоящия финансов министър да организира някакви промени, а нямам и убеденост, че самото ПП-ДБ като ръководеща мощ са склонни да одобряват такива промени, защото в България олигархията ни е скъпа и богаташите си пазят имането ", изясни икономистът. И продължи: " Лъхат към този момент едни ледени ветрове от Европейски Съюз, където сме на прага на рецесията. Тъй като българската стопанска система е обвързвана директно с европейската, нищо чудно това да повлияе много съществено върху това, което ще се случва на процедура в българската стопанска система ". 

В предаването " Хоризонт за вас " проф. Дуранкев означи, че инфлацията в България пада по-бавно от тази в еврозоната. Според него  " фантазията за влизане в еврозоната на 1 януари 2025 година " няма да се случи вероятно поради високото равнище на инфлацията.  " Ледените ветрове и по тази линия са доста мощни ", сподели той. Икономистът изрече мнение обаче, че това не е толкоз съдбовно. По думите му проблемите са другаде – да се понижи дефицитът в идващите години, да се усилват приходите по-бързо, както и да се усилва икономическият напредък.

" Периферна третокласна стопанска система – по този начин се води българската стопанска система. Чакат ни десетилетия, до момента в който достигнем междинното равнище на качество, стандарт на живот, и трудови хонорари ", сподели проф. Дуранкев. По думите му няма късмет през идващите 20 години да влезнем в гръцкия сценарий - дългът да бъде над 60% от Брутният вътрешен продукт. Икономистът изрази вяра: " Като се освободят от тези вериги, които са им поставили, да стартират първо да приказват ".

Проф. Дуранкев уточни и позитивните страни на бюджета за идната година: " Бюджетът е изработен по този начин, че подсигурява и допуска известно нарастване на икономическия напредък, т.е. България да излезе от групата на страните с най-нисък стопански напредък, под 3%, и да влезе в групата страни със междинен стопански напредък – над 3%. За да стане това обаче, явно би трябвало да се създадат някои промени. Едно от положителните неща е, че прекомерно доста се нападна сивия бранш, т.е. желае се изсветляване на стопанската система. Сивият бранш в България се води, съгласно данни на Евростат, 33% от цялата стопанска система. ЕС желае изсветляване и в България. Третото позитивно нещо е, че най-сетне и в България ще се приложи директивата на Съвета на Европейски Съюз за гарантиране на минимално световно ниво на данъчно облагане на многонационалните групи от предприятия и огромните национални групи. Четвърто - в случай че се извърши, инфлацията ще бъде на равнище близо до условията на Европейски Съюз за влизане в еврозоната ".

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 

Инфо: БНР

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР